ГолосUA
08:55 10/02/2011

Любомир Гузар майже сліпий і вже не в змозі керувати церквою -ЗМІ

Глава українських греко-католиків 77-річний кардинал Любомир Гузар, який 10 років очолював УГКЦ, подав у відставку за станом здоров'я.

Про це пише газета “Сегодня”.

Кардинал майже сліпий і вже не в змозі керувати церквою, зазначають священики.

У четвер відбудеться його прес-конференція, на якій, як очікується, він і оголосить про це офіційно.

Священики УГКЦ впевнені: якщо Гузар і "звільниться", то винятково через погане здоров'я. "Кардинал дуже хворий — у нього діабет і серйозні проблеми із зором, він майже сліпий і вже просто не в змозі управляти церквою", — повідомив греко-католицький священик Василь зі Львова.

Більшість священиків вважають, що у відставці кардинала немає політичного підґрунтя. "Ніякої політики тут бути не може. Рішення про призначення нового предстоятеля приймається у Ватикані. Думаю, в української влади немає можливості на нього вплинути. Любомир Гузар давно хотів піти: очевидно, чекали символічного моменту — 10-річчя його перебування на посаді глави УГКЦ" , — повідомив прес-секретар УПЦ КП єпископ Євстратій Зоря.

У найближчі місяці після відставки Гузара керувати церквою буде єпископ і його помічник Йосип Мілян, зазначив релігійний експерт Юрій Дорошенко. "А потім буде Собор. Причому, специфіка Собору в тому, що в ньому візьмуть участь єпископи з усього світу. І поки що незрозуміло, кого оберуть: чи буде це кандидатура від діаспори як і Гузар, наприклад, чи це буде хтось з українських владик. Плюс вагому роль при призначенні відіграватиме Ватикан — на кого вони зроблять ставку. Основні кандидати на посаду засвітяться ближче до Собору. Одна з кандидатур — той же Мілян", — наголосив експерт.

Як пише "Сегодня", дві інші кандидатури — представник діаспори, 56-річний священик з Великобританії Гліб Лончина та донецько-харківський головний греко-католик Борис Меньок.

Любомир Гузар народився у Львові в 1933 році. У 1944-му сім'я емігрувала — спочатку до Австрії, а з 1949 року — до США. В Америці майбутній кардинал вивчився на священика. У 1969 році Гузар перебрався до Риму, став доктором богослов'я. У 1993-му Любомир Гузар повернувся в Україну. Через три роки став помічником глави УГКЦ Любачівського, а в 2001 році, після його смерті, його обрано архієпископом Львівським і главою УГКЦ.

Як повідомлялося, вчора, 10 лютого, ЗМІ повідомили, що глава УГКЦ Любомир Гузар подав у відставку.

Читайте также по теме