ГолосUA
15:37 02/04/2010

М’ясо свинини і птиці істотно подешевшало

З початку 2010 року закупівельні та оптово-відпускні ціни на свинину і птицю знизилися на 15% і 20% відповідно.

Про це повідомили в Союзі птахівників України.

За словами керівництва Союзу, насичення внутрішнього ринку України низькосортною м’ясною сировиною за демпінговими цінами при одночасному збільшенні власного виробництва в сільськогосподарських підприємствах призвело до різкого зниження конкурентоспроможності м’ясної галузі.

Виробники нарікають, що для дрібних і середніх підприємств такі ціни нижчі за собівартість продукції. До того ж, додали вони, зниження цін відбувається на тлі збільшення собівартості виробництва, оскільки постійно зростають в його структурі витрати на зернофураж, пальне, газ, електроенергію, запчастини і так далі.

Так, за даними птахівників, вартість комбікорму за останні півроку зросла на 28-30%, електроенергії — на 17%, ціна на газ — на 45%, соєвого шроту — на 36%, соняшникового шроту — на 65%, добового молодняка за рік — на 50%, заробітна плата за останні 4 місяці зросла на 14,4%.

За 2009 рік сільськогосподарськими підприємствами України реалізовано на забій 1393,6 тис. тонн худоби і птиці в живій вазі, що на 73,9 тис. тонн, або на 5,6% більше, ніж у 2008 р. Зростання виробництва м’яса бройлерів становило 13,3%, або 103,6 тис. тонн. Виробництво свинини зменшилося на 1%, або на 2,8 тис. тонн, і ВРХ на 12,9%, або на 28,3 тис. тонн.

З 2000 до 2009 року виробництво м’яса бройлерів в Україні зросло майже в 33 рази (з 27 тис. тонн до 880 тис. тонн).

За маатеріалами: Ліга.net

 

Читайте также по теме