ГолосUA
08:49 24/03/2009

Масове отруєння диких птахів на Харківщині – ніби не пташиний грип

У загиблих гусей біля Краснопавлівського водосховища у Харківській області не виявлено вірусів пташиного і хвороби Ньюкасла. Про це заявив керівник управління ветеринарної медицини у Харківській області Юрій Балим, посилаючись на дані експертизи.

Крім того, пташиний грип ветеринари заперечили одразу ж, оскільки загинули лише дикі гуси, хоча поряд плавали і чайки, і чаплі.

Не могла стати причиною отруєння і вода, яка з водосховища потрапляє до навколишніх селищ та Харкова. Вона відповідає всім нормам, запевнили в місцевій санепідстанції.

Скоріш за все, це щось схоже на харчове отруєння, розповів начальник обласної ветеринарної інспекції Юрій Балим: «Інфекційне захворювання виключають. Може, отруїлися, може, ще щось. Птах летить, він же ж на полях зупиняється, їсть. Йому ж їсти треба…»

У шлунках усіх мертвих гусей ветеринари виявили неперетравлені зерна кукурудзи. Фахівці кажуть: в кукурудзі, що лишається на полях після збирання врожаю, виробляються токсини, які й могли призвести до масового отруєння птахів.

Біологічний матеріал, зокрема, шлунки загиблих гусей, харківські ветеринари передали на експертизу до Києва. На остаточні токсикологічні звіти очікують вже сьогодні-завтра.

А поки Краснопавлівське водосховище взяли під контроль єгері та правоохоронці. Вони мають фіксувати нові випадки загибелі птахів, якщо такі будуть, а також охороняти водойму від браконьєрів.

500 мертвих птахів на березі Краснопавлівського водосховища місцеві мешканці знайшли в неділю вранці. Ще 400 – в понеділок.

 

Читайте также по теме