ГолосUA
17:23 19/05/2010

МінАПК не виявило слідів діоксину у кукурудзі, яка постачалася до Німеччини

Потрапляння до Німеччини ураженої діоксином кукурудзи неможливе.

Про це заявив міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк, повідомили у прес-службі відомства.

«Подібні заяви є нічим іншим, як публічним пошуком винних. Адже набагато легше перекласти відповідальність на когось іншого, ніж визнати провину за собою. Ми усвідомлюємо, що оприлюднена в німецьких ЗМІ інформація викликає неоднозначні оцінки з боку громадськості та, безумовно, впливає на міжнародний імідж нашої держави як постачальника сільськогосподарської продукції, тому Україна проведе власне розслідування із залученням всіх профільних служб та інспекцій – ветеринарної, карантинної, фітосанітарної та інших».

За дорученням Міністра терміново була створена комісія зі з’ясування причин інциденту, члени якої вилучили чотири зразки-свідки, що знаходилися на зберіганні в Херсонській обласній державній хлібній інспекції. Ці зразки були направлені до Інституту екогігієни і токсикології імені Л.І. Медведя для дослідження на вміст діоксину та фуранів. За попередніми даними інституту, діоксину в кукурудзі фуражній не виявлено, дослідження на вміст фуранів тривають.

Паралельно Мінагрополітики та Держкомветмедицини також розслідуються обставини щодо постачання до Нідерландів кормів українського виробництва. Вже встановлено, що партія кукурудзи фуражної (власник – НВПП «ДНЕПР-2») була супроводжена документально на належному рівні ветеринарним свідоцтвом, виданим на підставі експертного висновку Херсонської обласної державної лабораторії ветеринарної медицини. Вантаж кукурудзи 3 класу також супроводжувався сертифікатом якості, виданим Херсонською обласною державною хлібною інспекцією.

Чотири зразки кукурудзи фуражної українського походження були досліджені в Нідерландах (International Laboratories TLR, Роттердам). Згідно з відповідними аналітичними звітами, діоксину та поліхлорированих біфенилів (PCBs) в них не виявлено. За повідомленням ТОВ «АГРО-МААС Україна», кур’єрською службою додатково відправлено зразки кукурудзи для проведення повторних лабораторних досліджень в лабораторіях TLR (Rotterdam) та Eurofins (Hamburg).

«Сьогодні Україна – серед визнаних гравців на зовнішніх зернових ринках. Країна виходить на провідні місця у торгівлі кукурудзою. Тому для нас вкрай важлива репутація нашої продукції у світі і ми будемо жорстко відстоювати власні позиції», – наголошує Микола Присяжнюк.

Нагадаємо, що минулого тижня європейські ЗМІ поширили інформацію про виявлення в торговельних мережах Німеччини курячих яєць із вмістом діоксану, звинувативши Україну в поставках до Німеччини ураженої цією речовиною кукурудзи.

В інформації щодо виявлення діоксину в кормах для курей, яка надійшла за системою швидкого повідомлення Європейської Комісії, зазначалось, що Україна є одним із постачальників фуражного зерна кукурудзи до Нідерландів, відповідно є імовірність використання його для годівлі птиці. За результатами розслідування, проведеного державними органами Нідерландів, джерелом забруднення діоксином кормів є кукурудза фуражна, яка постачалася українським експортером – науково-виробничим приватним підприємством «ДНЕПР-2» (м. Херсон), а імпортерами зазначеної продукції були дві компанії з Нідерландів – Meunerie Liegeois B.V та Doens Food Ingredients B.V.

  

Читайте также по теме