ГолосUA
09:55 20/12/2010

Міжнародні інстанції вимагають виплат від України за позовами в 213 млрд. гривень

 

size="3">Сума матеріальних претензій від іноземних інстанцій до України збільшилася до 213 млрд. гривень.

size="3">Про йдеться у заяві Рахункової палати, передала прес-служба відомства.

size="3">За повідомленням, останніми роками значно зросло застосування до України міжнародних судових санкцій. “Майже на порядок збільшилася кількість вердиктів про порушення державою конституційних прав і свобод громадян, прийнятих Європейським судом з прав людини проти України – з 14 рішень у 2004 р. до 126 – у 2009 році. Загрозливими темпами зростає і кількість позовів іноземних суб’єктів (компаній, фізичних осіб) до держави Україна. Так, у міжнародному арбітражному суді в 2009 р. було 11 справ на суму 10,7 млрд. грн., а в 2010 р. – 14 справ, за якими сума матеріальних претензій до України збільшилася до 213 млрд. грн.”, — сказано у заяві. 

size="3">Як розповіли у Рахункові палаті, порушення вимог бюджетного законодавства попередній уряд (за головування Юлії Тимошенко) замість збільшення бюджетних призначень за бюджетними програмами, спрямованими на дотримання соціальних гарантій громадян України, незаконно виділив Мін’юсту 67,6 млн. грн. коштів з резервного фонду держбюджету “не на заходи з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціально-політичного характеру, не на запобігання їх виникненню, а для здійснення захисту прав та інтересів держави у закордонних судах, що можливо було завжди передбачити у законі про держбюджет”.

size="3">Як зазначив голова Рахункової палати Василь Симоненко, Державний бюджет у зв’язку з мільярдними сумами позовів у міжнародних юрисдикційних інстанціях зазнає значних матеріальних ризиків. “Ми вочевидь зіткнулися із загостренням проблеми невиконання судових рішень у межах нашої правової системи, через що громадяни звертаються до Європейського суду з прав людини. Сьогодні Європейський суд ухвалив позитивне рішення лише в одній, так званій „пілотній” справі, давши Україні змогу ще 1400 аналогічних справ урегулювати у себе вдома. Сума позовів становить 106 мільйонів гривень, і Україна мусить повернути ці кошти”, -наголосив він.

size="3">Окрім того, В. Симоненко підкреслив, що Україна має серйозну структурну проблему в практиці судочинства, зокрема у виконанні судових рішень. “Або держава повинна змінити соціальні закони і не обіцяти людям нереальні пільги, або дотримуватися букви закону! Інакше позови і звертання в міжнародні інстанції наростатимуть як снігова куля, знекровлюючи бюджет”, — додав він.

Читайте также по теме