ГолосUA
05:30 23/07/2009

НАЕР: вітчизняні водогони втрачають третину питної води

Національне агентство України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР) провело моніторинг стану використання питної води підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства України.

Показники минулого року, а також цьогорічні тенденції, показали ріст втрат питної води на шляху «постачальник — споживач», повідомили у прес-службі уряду.

Тільки за І півріччя минулого року втрати води склали 563 млн. куб. м. Це 31,16 % від загального обсягу перекачаної води (за даними облдержадміністрацій загальний об’єм перекачаної води за вказаний період складає 1,8 млрд. куб. м). Тенденція зростання фактичних втрат питної води спостерігається і при її транспортуванні.

Така ситуація — результат не тільки технічної зношеності мереж, але і певної безвідповідальності. В Україні діє загальний граничний норматив використання товарної води на рівні 300,0 куб. м на 1000 куб. м поданої у систему подачі та розподілу. Проте, чинні нормативно-правові акти не передбачають відповідальності підприємств водопровідно-каналізаційного господарства за перевищення встановленого загального граничного нормативу.

Найбільший рівень технологічних втрат питної води мають міста Сімферополь, Луганськ, Донецьк, Миколаїв. І це, навіть, незважаючи на значні субвенції, які надавалися і надаються підприємствам водопровідно-каналізаційного господарства з державного бюджету.

З огляду на таку ситуацію Національне агентство з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів працює над розробкою законопроекту щодо внесення змін у Закон України «Про питну воду та питне водопостачання», який передбачатиме обґрунтування загального граничного нормативу використання товарної води, а також притягнення до відповідальності осіб, винних у перевищенні технологічних нормативів використання питної води.

Для довідки: Науковці стверджують, що із усіх водних запасів на земній кулі 97,5% солоні океани, а 2,5% — питна вода, яка міститься в льодовиках Антарктиди і Гренландії, а також у ґрунтових водах. Але ці доступні запаси складають 0,26% від загального світового запасу прісної води. Україна ж за запасами питної води та кількістю джерел водопостачання знаходиться на останньому місці в Європі.

 

Читайте также по теме