Сьогодні до складу більшості продуктів харчування входять радіонукліди.
Про це повідомив професор кафедри гігієни харчування Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Ігнат Матасар, передав кореспондент ГолосUA.
«Якщо відразу після аварії на Чорнобильській АЕС перше місце за вмістом радіації серед продуктів харчування посідало молоко, то сьогодні найнебезпечніший продукт в Україні — це м’ясо», — сказав лікар.
Зважаючи на це, на думку наукового керівника Міжнародного інституту безпеки та якості харчових продуктів Геннадія Миронюка, українці повинні харчуватися виключно домашньою їжею.
«Найбезпечніший продукт харчування для українців — домашній борщ. Українці мають харчувати як й багато років тому— їсти домашню їжу», — переконаний він.
При цьому експерт наголосив, що сьогодні в Україні не існує нормативно-правової бази для досконалої перевірки безпечності продуктів харчування — як продуктів власного виробництва, так й експортних харчів.
«Поки що в Україні є справжні продукти, але ми не зможемо відійти від світових тенденцій — і поступово натуральні продукти будуть замінювати їхніми синтетичними замінниками. І законодавство України тільки сприяє цьому процесу», — зауважив Г. Миронюк.
Ю. Жданович