ГолосUA
10:32 11/06/2009

Неякісні товари частіше купують жителі Східних регіонів України та мешканці малих міст — дослідження

За результатами дослідження споживчої поведінки українців, понад 63% споживачів відзначили, що протягом останніх шести місяців вони купували неякісні товари.

Про це повідомив Денис Полтавець, експерт з розвитку громадянського суспільства спільного проекту ЄС та Програми розвитку ООН “Спільнота споживачів та громадські об’єднання.

За інформацією експерта, найчастіше неякісні товари виявлялися у таких групах: продукти харчування у 63%, взуття у 32%, одяг у 25%.

Денис Полтавець підкреслив, що частіше не відповідають стандартам якості товари, придбані жителями мали міст ( до 50—100 тисяч населення), та мешканцями Східних регіонів України, де цей показник складає майже 77%.

Керівник спільного проекту ЄС та Програми розвитку ООН “Спільнота споживачів та громадські об’єднання” Клавдія Максименко вважає, що причиною такого стану речей є велика доля імпорту та походження товарів. “ Це, на мою думку, пов’язано з тим, що Україна має від’ємне сальдо торгового балансу, тобто закуповує багато імпортних товарів, у тому числі і неякісних. У Західних регіонах більш спокійна ситуація тому, що імпорт здійснюється за “прикордонним принципом”, тобто, на ці території завозиться більше товарів з Європейського Союзу. Вони проходять, зазвичай, хоч базовий контроль. У Східні регіони товари потрапляють найчастіше з Туреччини та Китаю через територію Російської Федерації”, — наголосила експерт.

І. Носальська

 

Читайте также по теме