Ольга Черненко
18:10 11/02/2011

Остання заява посла ЄС про євроінтергацію України є кроком назад — експерт

Заява посла Євросоюзу в Україні Жозе Мануеля Пінту Тейшейра про те, що ситуація в Україні не відповідає мінімальним умовам, аби говорити про питання членства в ЄС — це крок назад.

Таку думку висловила експерт-міжнародник Галина Яворська в ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Аби стати повноцінним членом ЄС, країна має відповідати критеріям верховенства права, свободи слова. Мають бути відповідні економічні свободи. Є ще найскладніша група критерій — це узгодження із європейськими стандартами”, — зазначила вона.

Водночас, за словами Г. Яворської, заява посла ЄС — це чергове застереження для України.

“Це чергове застереження щодо того, що євроінтеграція в повному обсязі передбачає відповідність цим критеріям. І на першому місці стоїть відповідність демократичним стандартам, правам і свободам, — зауважила вона. — А останнім часом Україна перейшла з категорії вільних країн до частково вільних. Тому ясно, що на сьогодні неможливо обговорювати це питання. Це певний крок назад у стосунках з ЄС. Такого раніше не було”.

Експерт додала, що демократичні критерії — це не прикраса. “Це сутнісні речі. Особливо після подій в Єгипті, де на порядок денний поставили питання демократичного устрою, а не авторитаризм, — зауважила експерт. — До нашої влади немає рівня очевидної довіри. А довіра — це реальний чинник у міжнародних відносинах”.

Нагадаємо, посол ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що ситуація в Україні не відповідає мінімальним умовам для того, щоб обговорювати питання її членства в ЄС. “Зараз Україна не відповідає тому, що ми вважаємо мінімальними умовами для обговорення питання членства”, — зазначив посол ЄС.

Читайте также по теме