ГолосUA
11:35 09/07/2009

Парламентська ТСК оприлюднила офіційні дані щодо отруєння Ющенка

Парламентська тимчасова слідча комісія з питань розслідування обставин отруєння кандидата на посаду Президента України Віктора Ющенка констатувала відсутність доказів щодо його умисного отруєння.

Про це заявив голова комісії, депутат від ПР Володимир Сівкович на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

На його думку, відсутність зрушень у цій резонансній справі пов’язана з бездіяльністю Генпрокуратури та слідчої групи, яка розслідує цей злочин.

За словами Сівковича, під час роботи комісії зроблено висновок, що слідчі, які беруть участь у розслідування справи займаються не виконанням обов’язків, а збором інформації та компрометуючих матеріалів щодо деяких політиків та високопосадовців, у тому числі і ряду керівників Генпрокуратури.

Зокрема, оператори стільникового зв’язку повідомили комісії, що ними тільки на запити слідчого Генпрокуратури Галина Климович було надано інформацію щодо трафіку з’єднань близько 18 000 абонентських номерів. Робити це без дозволу голови апеляційного суду або його заступника є грубим порушенням вимог чинного кримінально-процесуального законодавства.

Окрім того, у зв’язку з тим, що обвинувачення у кримінальній справі щодо отруєння Віктора Ющенка протягом останніх років офіційно нікому не пред’являлося, комісія зробила висновок, що тисячам абонентів стільникового зв’язку, щодо яких слідчими групи Климович було одержано інформацію про трафіки з’єднань, незаконно надано статус підозрюваних.

«Згідно з наявною в розпорядженні комісії службової характеристики вказаного слідчого, не виключено, що одержану в ході слідства інформацію Галина Климович може використати не за призначенням, а для шантажу окремих діячів держави напередодні виборів Президента України», — йдеться у запиті Генпрокурора України Олександра Медведька.

У звязку з цим ТСК просить відсторонити Климович від виконання нею обов’язків, порушити карну справу і взяти її під варту до розслідування усіх обставин порушень законодавства України.

Також Володимир Сівкович від імені комісії висловив занепокоєння щодо рішення Генпрокурора відсторонити його заступників Р. Кузьміна та М. Голомши від керування роботою відповідно головного управління з розслідування особливо важливих справ та головного слідчого управління.

Відповіді на запит ТСК щодо цих питань комісія очікує отримати від Генпрокурора до 15 липня цього року. У разі ігнорування вимог ТСК та належного прокурорського реагування на виявлені порушення закону комісія обіцяє ініціювати слухання звіту Генпрокурора на пленарному засіданні парламенту.

О. Звенигора

 

Читайте также по теме