ГолосUA
07:37 04/08/2010

«Райффайзен Банк Аваль» вимагає визнати банкрутом «Хліб України»

"Райффайзен Банк Аваль" вимагає через суд визнати банкрутом державну акціонерну компанію "Хліб України". З відповідною заявою банк звернувся до Вищого господарського суду. Ще в лютому 2009 року Госпсуд Києва своїм рішенням зобов’язав стягнути з "Хліба України" 8,5 млн. грн. заборгованості перед "Райффайзен Банком Аваль", проте компанія так і не сплатила гроші.

Вищий госпсуд відхилив позов "Райффайзен Банку Аваль", аргументувавши це тим, що документи були подані не в повному обсязі. Проте вже зараз зрозуміло, що банк на цьому не зупиниться. Офіційно фінустанова коментарів не дає, посилаючись на те, що вивчає аргументи суду.

Колишній голова правління "Хліб України" Іван Рішняк (очолював компанію в 2008-2010 роках) погодився прояснити ситуацію, що склалася. "Це борг не "Хліба України", а тих підприємств, яким компанія постачала ресурси, за котрі вони не розрахувалися. За домовленістю з урядом "Хліб України" списав даним компаніям борги, а уряд борги компанії перед банком — ні", — поінформував Рішняк.

В даний час загальна кредиторська заборгованість "Хліба України" становить 3,7 млрд. грн. "Зараз всі кредитори "Хліба України" стоять в черзі. "Райффайзен Банк Аваль" одним з останніх подав заяву до суду. Відповідно, не він першим і отримає свої гроші", — пояснив колишній голова правління "Хліба України".

Виходів із ситуації, що склалася два. "Свого часу я запропонував два варіанти вирішення проблем: розділити держкомпанію на "Зерно України" та "Хліб України". На одному з них залишити всі борги і довести до банкрутства, а другому підприємству — дати нормально функціонувати. Або ж залишити "Хліб України", але частину майна продати і розрахуватися з боргами", — сказав Іван Рішняк.

"Хліб України" об’єднує 125 дочірніх підприємств, серед яких 72 підприємства зі зберігання зерна. Крім того, до складу ДАК входять Одеський та Миколаївський портові елеватори.

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме