ГолосUA
11:03 30/07/2010

Щороку в Україні збільшуються посівні площі для рослин з ГМО

Кількість несанкціонованих посівних площ в Україні, що використовуються для вирощування рослин з ГМО, щороку збільшується.

Про це повідомила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

„За законом, який є в Україні, такі поля повинні вилучатися, а рослини — знищуватися. Насправді ж, в Україну з-за кордону під виглядом „чистих” сортів завозяться тисячами тон насіння рослин, яке є генетично модифікованим”, — зазначила Т. Тимочко. На переконання еколога це відбувається тому, що Міністерство аграрної політики не має механізму контролю, вилучення і покарання тих, хто має нести відповідальність за вирощування генетично модифікованої сільгосппродукції.

В свою чергу, заступник міністра аграрної політики України Сергій Тригубенко заявив, що в Україні наразі не зареєстровано жодного генетично модифікованого сорту рослин. „Можу з усією відповідальністю сказати, що жодна юридична або фізична особа не зверталася до Міністерства з клопотанням про державну реєстрацію сортів рослин сільськогосподарського призначення з ГМО”, — сказав чиновник. За його словами, увесь посівний матеріал, що завозиться з-за кордону, отримує державну сертифікацію, з обов’язковою позначкою на якість і наявність ГМО і реєструється у відповідних органах контролю.

„Таким чином, будь-які рослини з ГМО, що вирощуються на території України і можуть бути вилучені, є контрабандним і контрафактним продуктом, який був незаконно завезений на територію України”, — зазначив заступник міністра.

І. Тимошенко />  

Читайте также по теме