ГолосUA
09:46 17/05/2010

Сьогодні відзначають Міжнародний день протидії гомофобії та трансофобії

Українські представники нетрадиційної орієнтації відзначатимуть сьогодні VI Міжнародний день протидії гомофобії та трансофобії.

Про це повідомив віце-президент всеукраїнської громадської організації «Гей-Альянс Україна» Станіслав Науменко, передав кореспондент ГолосUA.

Цей День у всьому світі спрямований на привернення уваги до проблем порушення прав людини, приниження гідності, переслідувань і дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

За його словами, цей день було обрано тому, що 17 травня 1990 року Всесвітня організація охорони здоров’я виключила гомосексуальність із міжнародної класифікації психіатричних і поведінкових розладів. У 1991 році Україна першою з колишніх республік СРСР скасувала кримінальне покарання за добровільні статеві стосунки між дорослими чоловіками. У 2005 році французький науковець та активіст руху за права людини Луї-Жорж ТЕН ініціював проведення Міжнародного дня протидії гомофобії. Звернення до ООН з проханням офіційно визнати цей день підписали більш як 15 тисяч борців за права людини з 35 країн.

За даними, наведеними в.о. президента ВГО «Гей-Форум України» Сергія Шеремета у 2009 році було проведено моніторинг ЛГБТ-організаціями (лесбіянки, геї, бісексуали, трансгендерів), результати якого показали, що в Україні існує певна кількість ультраправих організацій, які однією з основних своїх цілей ставлять зрив ЛГБТ-ініціатив в публічній площині. Приміром, торік, за його словами в Україні було зафіксовано 8 випадків публічної гомофонної агресії на основі сексуальної орієнтації. Усі акти агресії були спрямовані на зрив культурних заходів та санкціонованих мирних зборів. Зокрема, були здійснені спроби зірвати представниками ультраправих організацій презентацію фільму «Бруно», презентацію поетичної квір-антології «120 сторінок «Содому» у Львові та Києві, а також вчинено погром і пожежу в столичній арт-галереї «Я» після проведення круглого столу «Пропаганда гомосексуалізму чи пропаганда толерантності?».

В рамках відзначення VI Міжнародного дня протидії гомофобії та трансофобії представники української гей-лесбійської спільноти вимагатимуть запровадити законодавчу заборону дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації в усіх галузях суспільного життя, легалізувати громадянське партнерство для людей гомосексуальної орієнтації, надати гомосексуальним подружжям усю повноту соціальних та економічних прав нарівні з гетеросексуальними сім’ями, а також ураховувати їхні права та потреби при розробці та реалізації нормативно-правових актів.

І. Тимошенко />  

Читайте также по теме