ГолосUA
11:37 04/01/2009

США заблокували заяву Ради Безпеки ООН про припинення вогню у секторі Гази

Рада безпеки ООН після чотирьохгодинних консультацій дійшла висновку, що військові дії у Секторі Гази, де Ізраїль вже почав наземну бойову операцію, треба припинити. />  

Проте делегація США завадила голові РБ ООН обнародувати цю заяву, передала РІА “Новости”.

Результатом консультацій Ради безпеки став безпрецендентний формат – повідомлення голови РБ ООН про “співпадаючі позиції” при відсутності офіційного документа, чого раніше не траплялось ніколи.
 

Як повідомив голова РБ ООН, постпред Франції Жан-Моріс Ріпер, серед членів РБ ООН “не було досягнуто формальної згоди”. Проте він відзначив “сильний збіг думок” серед членів Ради безпеки, які висловлюють занепокоєння у зв’язку з ескалацією конфлікту у Секторі Гази і на півдні Ізраїлю. За його словами, члени Ради безпеки зупинилися на тому, щоб закликати сторони до негайного повного припинення вогню, забезпечити поставку гуманітарної допомоги, закликати всі сторони захищати мирних жителів і відновити мирні переговори.  
 

Заступник постійного представника США при ООН Алехандро Вулф підтвердив, що його делегація згодна зі всіма цими пунктами, проте так і не пояснив, чому Сполучені Штати виступили проти прийняття заяви для преси.

 

Читайте также по теме