ГолосUA
08:55 25/11/2010

Третина українських жінок, які потрапляють до травматологічних відділень лікарень, є жертвами насильства у сім’ї

 

Третина українських жінок, які потрапляють до травматологічних відділень лікарень, є жертвами насильства у сім'ї. 

Такі дані навів міністр у справах сім'ї, молоді і спорту Равіль Сафіуллін під час прес-конференції з нагоди початку кампанія боротьби проти гендерного насильства від назвою «16 днів проти насильства».

За даними МВС України, що їх навів міністр, в Україні за 9 місяців 2010 року надійшло 82 тис. 564 звернення про насильство в сім'ї, з них 74 тис. 563 звернення — від жінок, 7 тис. 647 — від чоловіків, і 714 випадків насильства щодо дітей. При цьому він порівняв цю статистику із даними 2009 року, коли бути зафіксовано 79 тис. випадків та 2008 р. — 71 тис. випадків насильства.

За його словами, протягом одного року насильство у сім'ях стає причиною 100 тис. днів перебування на лікарняному ліжку, а 30% усіх дзвінків у міліцію стосуються насильства у сім'ї.

За словами Р. Сафіулліна, це показники не завжди відповідають дійсності, тому що у більшості випадків жертви насилля не завжди звертаються за допомогою, оскільки бояться більшої агресії з боку насильника, а також реакції оточуючих. Він також зазначив, що обговорення цієї проблеми не є популярним в суспільстві, «цю проблему прийнято у нас замовчувати, тому зростання цифр свідчить не тільки про зростання випадків насильства, а й також про те, що ця проблема все більше обговорюється у суспільстві», — наголосив міністр.

У свою чергу регіональний координатор ООН в Україні Олів'є Адам зазначив, що, «досвід по всьому світу показує, що мовчання – це кращий товариш домашнього насильства, коли все суспільство вірить в те, що сімейні справи не повинні виноситися за межі сім'ї , бо тоді жорстокість продовжується поширюватися».

За його словами, жорстокість є основною причиною смертності та інвалідності. «Світовий банк з’ясував, що по всьому світі жінки від 16 до 44 років, страждають від зґвалтувань та жорстокості в сім’ях значно частіше, ніж від автомобільних аварій, раку, воєн та малярії разом узятих».

І. Тимошенко

Читайте также по теме