ГолосUA
17:34 19/08/2010

Україна бездарно скористалася багатством своїх надр — науковець

Україна бездарно скористалася багатством своїх надр.

Таке переконання висловив професор Інституту землеробства Української академії аграрних наук, академік Європейської академії природничих наук Едуард Дегодюк у коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Україна у цьому плані виявилася у зручному положенні. Ми займаємо 1,4% території світу, а нам належить 5,4% корисних копалин. Це величезні багатства, якими ми змогли скористатися, але зробили це бездарно”, — сказав він.

За словами фахівця, для нас сьогодні існує не стільки загроза вичерпності природних багатств, скільки те, що ми у наслідок видобутку з надр вилучена така кількість порід літосфери, яку вилучає людство у планетарних масштабах. “У нас 26 мільярдів тон вийнятих порід з надр Землі. У нас величезні терикони, величезні кар’єри. Все це добувалося так, що 10% корисної речовини бралося, а 90% відходів. Зараз про це треба думати”, — підкреслив він.

Водночас Е. Дегодюк зауважив, що використання енергоресурсів і чистота навколишнього середовища — це абсолютно взаємопов’язані речі.

“Якщо ми використовуємо технології, витратні для природи, зрозуміло, що шкодимо цим природі й собі. Тому повинні бути безвідходні технології”. — наголосив експерт.

Але, за словами Є. Дегодюка, треба думати не лише про те, як відтворити природні ландшафти, але й про відновлення потенціалу відновлювальних джерел природи. “Вони не вичерпаються, якщо людина буде ними грамотно користуватися”, — вважає фахівець.

І. Носальська

 

Читайте также по теме