ГолосUA
10:21 09/04/2009

Україна хоче викупити у американського колекціонера рукопис поеми Гоголя

Україна хоче викупити у колекціонера із США, ймовірно, найповнішу за змістом рукописну копію другого тому роману Миколи Гоголя «Мертві душі».

Про це агентству «РИА Новости» повідомив власник рукопису, бізнесмен з Флориди Тимур Абдуллаєв, який має американське громадянство.

За словами власника, впродовж останніх двох днів йому постійно телефонують з Києва з проханням про покупку раритету.

«Перший дзвінок був у вівторок з газети «Дзеркало тижня». Потім подзвонили й представилися з адміністрації Президента України. Вони запропонували мені купити у мене цей рукопис, але, однак, не називали жодної ціни», — розповів журналістам колекціонер.

«Процесом продажу я не займаюся активно, але в разі купівлі логічним було б, щоб раритет опинився в Росії. Я не олігарх і такого подарунка, на жаль, зробити не можу, але в принципі в цьому гіпотетичному випадку, навіть незважаючи на очевидну цінність книги, ціна була б розумною», — сказав Абдуллаєв.

Рукопис, який складається з 163 аркушів, не належить перу самого Гоголя. За висновком експерта Російської національної бібліотеки, «рукопис є писарською копією з виправленою редакцією поеми».

Абдуллаєв стверджує, що за змістом це найповніша копія другого тому «Мертвих душ» з існуючих. За його словами, її зміст, значно повніший академічного видання, яке вийшло в СРСР у 1973 році на підставі всіх збережених уривків. Власник стверджує, що найповніше, у порівнянні з іншими рукописами, представлена п’ята частина. Колекціонер не дав жодної відповіді на пропозиції українських представників, оскільки не збирається її продавати.

 

Читайте также по теме