Ольга Черненко
15:53 05/02/2011

Україна втратила свій шанс бути надією ЄС в межах “Східного партнерства” — експерт

Україна втратила свій шанс бути надією Європейського Союзу в межах “Східного партнерства”.

Таку думку висловила експерт-міжнародник Галина Яворська в ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Насправді це було досить очікувано, оскільки таке ставлення накопичувалося за останній час. І така зміна ставлення збоку ЄС очевидна”, — зазначила вона.

За словами експерта, негативні демократичні тенденції почали наростати ще в 2009 році.

“Це почалося, коли в нас були негаразди між Президентом і прем'єром. І це призвело до негативних моментів. Була порушена співпраця з міжнародними фінансовими організаціями, була порушена співпраця з Євросоюзом. А в 2010 році почалися проблеми з демократією, які не могли залишитися поза увагою світу, — підкреслила Г. Яворська. — А щодо того, що тепер надією регіону є Молдова, то в межах політики “Східне партнерство”, коли приймалася ця політика в 2008 році, то Україна вважалася зразковою країною. І навіть модель відносин з країнами, які входять до “Східного партнерства”, була опрацьована на зразку України. Тому цим треба пишатися”.

Нагадаємо, президент Європарламенту Єжи Бузек заявив, що Європа в регіоні більше не робить ставку на Україну.

“Україна була найкращим учнем класу в регіоні два роки тому. Але більше — ні. Я занепокоєний погіршенням ситуації щодо свободи слова та свободи преси", — зазначив він. "Я переживаю через останні тенденції використання кримінального кодексу для залякування лідерів опозиції. Це піднімає питання про незалежність судової влади та прозорість верховенства права. Я сподіваюся, що ці кроки не стануть постійною ситуацією, і Україна знову повернеться на правильний шлях”, — додав Є. Бузек.

Водночас він зазначив, що тепер надією регіону є Молдова.

Читайте также по теме