ГолосUA
11:25 03/09/2009

Україна за розвитком органічного землеробства посідає двадцяте місце у світі

Україна за розвитком органічного землеробства посідає двадцяте місце у світі, а за площею ріллі, найпродуктивнішою частини сільськогосподарських угідь, наша держава входить навіть у десятку світових лідерів.

Про це повідомив журналістам голова правління Федерації органічного руху України Євген Мілованов.

“Якщо порівнювати з іншими країнами світу, це почесне двадцяте місце. А якщо враховувати не просто площу сільськогосподарських угідь, а саме площу ріллі, найбільш продуктивної частини земель, то ми входимо у десятку світових лідерів. /> Стосовно виробництва продукції — то це переважно зернові і бобові культури”, — розповів Є. Мілованов.

За його словами, органічне землеробство в Україні добре розвивається, станом на кінець минулого року майже 270 тисяч гектарів земель в Україні знаходяться під органічною сертифікацією.

Є. Мілованов також повідомив, що вже понад рік тому запроваджено виробництво продукції кінцевого споживання. “Розпочато виробництво круп, борошна, повидла, меду, сухофруктів, та інших продуктів”, — сказав він.

За інформацією експерта, у Києві вже відкрито декілька невеликих магазинів, а також відділи у мережах супермаркетів, де можна придбати продукцію органічного землеробства, що стовідсотково не містить ГМО.

Він також повідомив, що протягом наступного місяця планується проведення першої Всеукраїнської ярмарки органічних продуктів.

“Ми також створюємо органічне меню для українських ресторанів із стовідсотковим наповненням органічними продуктами”, — сказав Є. Мілованов.

Загалом, продукція органічного землеробства в Україні у 2-4 рази дорожча, ніж та, що може містити ГМО, тоді як у Європі різниця становить 10-15%. Фахівці це пов’язують з тим, що продукти поставляються невеликими партіями, і наголошують, що при нарощуванні обсягів поставок різниця у вартості не перевищуватиме європейську.

І. Носальська

 

Читайте также по теме