Україна є територією для несанкціонованого, незаконного і нелегального випробування генетично-модифікованих рослин у вигляді посівів і використання ГМО організмів у продуктах харчування.
Про це заявила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко під час конференції „Використання ГМО в Україні : ризики та загрози”.
На думку експерта, головним чином це відбувається через те, що в існуючому законодавстві є певні прогалини, які дозволяють вирощувати на полях України ГМО- рослини і використовувати ГМО у продуктах харчування. „Постанова кабінету міністрів, яка була ухвалена минулого року, не дала позитивних, а головне, реальних змін. На сьогоднішній день в Україні не існує дієвої системи державного контролю за використанням ГМО, такої, що в повній мірі забезпечувала б виконання українського законодавства”, — наголосила Т. Тимочко. />
За її словами, продукти, в яких ГМО перевищують встановлену норму у 0,9 %, і які споживають українці, не маркуються належним чином. Натомість виробники ставлять позначку „без ГМО” на тих товарах, які взагалі не можуть містити генетично модифіковані організми, приміром вода чи сіль.
Також вона додала, що за неофіційними даними, щороку в Україні зростає кількість посівних площ для вирощування генетично модифікованих сільгоспкультур, насіння яких у великій кількості нелегально завозиться на територію України з інших країн.
І. Тимошенко