ГолосUA
09:28 14/03/2010

В Україні розпочався тиждень Франкофонії

З 13 по 20 березня у ряді міст України проходитиме третій «Тиждень Франкофонії». Ініціатором і засновником цієї культурно-мистецької акції є Міжнародна організація Франкофонії, котра репрезентує різноманітну і надзвичайно насичену програму культурних заходів. За словами організаторів фестивалю, всі цьогорічні заходи будуть означені ще й тим, що 20 березня нинішнього року Міжнародна організація Франкофонії святкуватиме свій сорокарічний ювілей. Це свято проходить в різних країнах світу під гаслом «Різноманітність заради миру» і знаком солідарності з народом Гаїті, що постраждав від землетрусу.

Крім посольства Франції, фестиваль підтримує ціла низка інших дипломатичних місій в Україні: посольства Бельгії, Єгипту, Канади, Лівану, Марокко, Румунії, Швейцарії в Україні. У числі його організаторів та учасників — Міністерство закордонних справ України, Міністерство культури, Французький культурний центр «Alliance Francaise», Асоціація «Україна-Франція», Національний лінгвістичний університет, Національний університет ім. Т.Шевченка, тощо…

У програмі «Тижня Франкофонії» — концерти, виставки, театральні вистави, майстер-класи, «круглі столи», зустрічі з письменниками та багато іншого. Серед найцікавіших подій: вечір з французьким письменником Гастоном-Полем Еффою, прем’єра вистави «Вони кохають» швейцарської театральної компанії «Trac’N’Art», відкрита майстерня з перекладу з французької на українську мову та футбольний турнір Франкофонії.

Однією з найпомітніших і найбільш очікуваних подій має стати кінофестиваль «Франкофонія. Світ кіно», на якому буде представлено 9 фільмів з Франції, Швейцарії, Румунії, Єгипту, Лівану, Марокко, Канади, Бельгії. Переважна більшість фестивальних стрічок до цього вже відзначалася на різних міжнародних кінофорумах.

Загалом, упродовж 10 днів відбудеться понад 20 різноманітних тематичних заходів в різних містах країни, а саме — в Рівному, Харкові, Луганську, Запоріжжі, Сімферополі, Севастополі та Дніпропетровську. Традиційно фестиваль очолює одна з відомих особистостей. Нинішнього року обличчям Франкофонії в Україні стала талановита співачка афро-українського походження   /> Гайтана.

Довідка: Міжнародна організація Франкофонії (МОФ) була заснована 20 березня 1970 року у Нігерії, об’єднавши учасників навколо однієї спільної мови – французької. Ініціаторами руху виступили африканські країни – колишні колонії Франції. За роки існування МОФ її членами вже стали 70 держав, 56 з них – повноправні члени, 14 – спостерігачі. У 2006 році на самміті Франкофонії в Бухаресті статусу держави-спостерігача набула й Україна.

І. Тимошенко

 

Читайте также по теме