Виробництво яблучного концентрату в світі за останній рік скоротилося майже на третину.
За останніми оцінками мінісільгоспу США, цього сезону (завершується у вересні) буде вироблено 2,26 млн. тонн 65%-го апельсинового соку (на 2% менше, ніж в 2007/2008 маркетинговому році). Загалом на переробку йде приблизно половина врожаю апельсинів — а це близько 50 млн. тонн в рік.
Найбільший виробник апельсинів і апельсинового соку — Бразилія. Основні апельсинові плантації знаходяться в штаті Сан-Паулу. На Бразилію припадає більше половини обсягу світового виробництва апельсинового концентрату. Другий світовий виробник — США (30%). Основний урожай апельсинів США в тому числі і для переробки, вирощується у Флоріді. Зрозуміло, що дві названі країни є і провідними світовими експортерами апельсинової сокової сировини.
Причому, США також є другим після ЄС світовим імпортером цього продукту. «В США виробляється апельсиновий концентрат преміум-класса, а споживається в країні сок різних цінових сегментів. При виробництві соків і сокомістких напоїв нижчих цінових сегментів доцільніше використовувати більш дешеву імпортовану сировину», — пояснив експерт аграрного ринку Андрій Ярмак.
За матеріалами ”Дело”