ГолосUA
08:08 16/03/2010

Єврокомісія І Світовий банк просять Україну ветувати закон про держзакупівлі

Світовий банк і Єврокомісія рекомендували Президенту Віктору Януковичу ветувати закон про держзакупівлі.

Про це говориться в листі керівника управління програм допомоги делегації Євросоюзу в Україні Лаури Гараньяні та голови представництва Світового банку (СБ) в Україні, Білорусі та Молдові Мартіна Райзера до Президента Віктора Януковичу і Кабінета міністрів, в якому міститься рекомендація ветувати прийнятий 11 лютого Верховною Радою закон "Про здійснення держзакупівель".

Вони не схвалюють рішення Верховної Ради створити орган оскарження тендерних порушень, який буде наділений повноваженнями впливати на весь процес проведення закупівель за державні кошти. На думку фахівців, це може дозволити створити корупційні схеми у сфері держзакупівель. />  
Лист містить 34 зауваження. У ЄК вважають необов’язковим участь у відкритих торгах мінімум двох учасників і не виключають, що держпідприємства (наприклад, що надають послуги ЖКГ) можуть бути виведені з-під дії закону. Європейські експерти рекомендують не надавати додаткові повноваження контролюючим органам — Держказначейству, Контрольно-ревізійному управлінню, Рахунковій палаті. У них є свої функції, а контролює сферу держзакупівель уповноважений орган — Міністерство економіки. ЄК пропонує спростити тендерні процедури про закупівлі в одного учасника і переглянути "надмірні вимоги" до публікації інформації про торги (обов’язковими повинні бути лише повідомлення про проведення закупівлі та укладення договорів). "Порушення інших зобов’язань не повинні бути причиною скасування процедури торгів", — говориться в листі.
 

Найбільше зауважень викликали норми закону про створення та роботу органу з оскарження тендерних порушень, у який планується включити по сім представників від влади та експертів.

Як вважають в ЄК і СБ, він наділений дуже великими повноваженнями, що дозволить впливати на весь процес закупівель. Перш за все орган оскарження має бути незалежним від владних структур: кандидати на членство повинні бути юристами, їх призначення не має схвалюватися комітетами Верховної Ради з питань економічної політики та фінансової та банківської діяльності, а термін повноважень не повинен перевищувати два роки (у законі — три). Орган повинен лише рекомендувати припинення процедури, а зупиняти торги зможе тільки замовник.

Перший заступник голови Адміністрації (АП) Президента Ірина Акімова вчора не змогла відповісти на запит щодо того, чи має намір Президент ветувати закон і запропонувати парламенту переглянути його з урахуванням рекомендацій ЄС. Раніше заступник глави АП з питань інформаційної політики Ганна Герман заявляла, що Віктор Янукович "або вже повернув, або найближчим часом поверне закон до Верховної Ради".

За словами джерела в Мінекономіки, якщо глава держави ветує закон, то кожне зауваження ЄК буде розглянуте в комітеті Верховної Ради з питань економполітики. "Цей закон є важливим елементом продовження нашої співпраці з міжнародними організаціями", — зазначив співрозмовник.

За матеріалами: Коммерсант-Украина

 

Читайте также по теме