Фармацевти урядом незадоволені

17 жовтня уряд зробив черговий крок назустріч низьким цінам на лікарські засоби та встановив максимальний розмір націнок в 50%. Проте, не так сталося, як гадалося. Після введення в дію постанови № 955 ціни не лише не знизилися, але навіть стрімко злетіли вгору. Більше того, фармацевти б`ють тривогу і вважають, що найближчим часом половина аптек в Україні може закритися. Аби протистояти цьому, працівники фармацевтичної галузі прийшли 2 грудня під Кабінет міністрів України із закликами скасувати останні постанови.

Серед тих, хто зібрався під будівлею Кабінету міністрів, — виробники, дистриб`ютори, представники роздрібної мережі аптек, а також ті, кого хвилюють ціни на лікарські засоби. Всі вони приїхали з різних областей країни, щоб відстояти свої права. Кількість учасників акції — приблизно 200 осіб. На запитання, скільки коштувала така акція, голова асоціації підприємців Миколаївської та Херсонської областей, голова Миколаївської фармацевтичної асоціації Олена Пруднікова відповіла: “У нас 10 автобусів по 70 осіб. Один автобус коштує 5500 грн. Загалом — 55 тисяч гривень”. “Спонсором” поїздки виступила Асоціація підприємців Миколаївської та Херсонської областей. Приїзд на акцію зараховується як робочий день. Окрім того, учасникам на один день видали сухий пайок. 

На жаль, представники уряду не поспішили вийти до фармацевтів. Тим часом Олена Пруднікова стверджує, що постанови Кабінету міністрів, які викликали невдоволення фармацевтів, призвели до руйнацій чіткої системиі функціонування фармацевтичної галузі. За її словами, при 35% націнки рентабельність українських аптек становить близько 1%. Раніше теж існував список лікарських засобів, на які встановлювалося обмеження націнки в 35%, проте аптеки виживали за рахунок дорогих ліків (наприклад, “Віагри”). Тепер держава поставила під контроль абсолютно всі засоби, що, на переконання Олени Пруднікової, може спричинити банкрутство фармацевтичних підприємств.  

“Ми не знаємо, що буде завтра. Ми взяли кредити в банках та позаставляли своє майно, щоб купити лікарські засоби. І сьогодні ті залишки, які у нас є, вже закінчуються і завтра у нас не буде, чим платити заробітну платню людям. Але єдина надія, що ми щось зможемо змінити на краще, це те, що уряд до нас прислухається і буде виконувати закони. Тому що тільки від нас сьогодні вимагають виконання законів, а саме керівництво країни їх не дотримується. Тому ми вийшли сказати, що закликаємо дотримуватися законів України”, — поскаржилася Олена Пруднікова. 

Нагадаємо, уряд постановив, що сумарний розмір націнок на лікарські засоби, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів та виробів медичного призначення, не може перевищувати 50%. При цьому гранична оптова націнка становить 15%, а роздрібна — 35%. Окрім того, на ліки, ціни на які регулюються державою, сумарний розмір націнок не може перевищувати 25%, з яких 10% — це оптова націнка, а 15% — роздрібна. 

Як зазначив директор однієї із аптек Сергій Ковтун, після ухвалення постанов змінився сам механізм ціноутворення. Раніше націнка визначалася від закупівельної ціни, а зараз — від ціни постачальника. Як стверджують учасники акції протесту, така політика призведе до закриття ледь не половини українських аптек, адже в результаті прибутки не будуть покривати оплату оренди, комунальних послуг та зарплатні працівникам. За даними учасників, теперішні збитки аптекарів становлять 17%, а 500 аптек взагалі вже закрито. Не менш важлива проблема, що постає перед фармацевтами — нестабільне становище гривні.

“Наші дистриб`ютори завозять товар із розрахунку по 7 гривень за долар, тому що купують сьогодні долар по 7 гривень, а продавати повинні по 4,5. Так хто ж у збиток буде собі працювати? Сьогодні лікарські засоби фактично не завозяться в Україну, а повертаються назад виробникам. А в Україні 80% імпортних засобів, і лише 20% — вітчизняного виробництва. Але й сировину часто купують за кордоном, тому вітчизняні підприємства скоро можуть зупинитися”, — наголосила Олена Пруднікова.

За словами директора однієї з аптекарських мереж Лева Брагінського, така політика уряду призведе до того, що селяни залишаться взагалі без аптек. “В Україні є 25 тисяч аптечних підрозділів, але владі потрібно, щоб їх стало лише 10 тисяч. Передусім, нерентабельними стануть сільські аптеки, які просто будуть масово закриватися”, — зауважив він. 

Як зазначають власники аптек, вже почали зникати засоби, які потрібні для лікування онкологічних і серцево-судинних захворювань, а також цукрового діабету. Відповідно, люди не можуть пройти курс лікування. Зважаючи на таку ситуацію, гнітюче виглядають плакати учасників: “Онкохворі благають КМУ гарантувати знеболювання в останні дні життя”, “Постанова КМУ № 955 поставила під загрозу надання хірургічної та швидкої допомоги”, “Дефіцит ліків — геноцид українського народу”. 

Ще одне рішення Кабміну, проти якого виступають учасники акції — створення єдиної Державної інспекції з контролю якості ліків. Цей орган буде повністю контролювати ліцензування виробництва, а також оптову та роздрібну торгівлю. Думки учасників щодо такого нововведення одностайні — хтось просто хоче “переділити” фармацевтичну галузь. 

Зрештою представники уряду погодилися розглянути вимоги фармацевтів. Проте, очікуваної зустрічі з прем`єром не відбулось. Як розповіла Олена Пруднікова, їй лише дозволили підійти до 6-го під`їзду та передати звернення. Зрозумівши, що відповіді уряду сьогодні не буде, учасники акції вирішили піти під стіни Секретаріату Президента. Представники Президента прийняли пакет вимог, проте вже за кілька хвилин повернули його — на документах не було підписів учасників та печаток. Організатори поспішно дістають печатки та починають доопрацьовувати документи. “Ми знали, куди йшли, тому все взяли з собою”, — зазначають вони. Оформлені вимоги знову передали до Секретаріату.

На запитання, що учасники збираються робити далі, люди одноголосно відповідають: “Поставимо намети. Дозволів ще не маємо, проте зробимо”. Влаштувати наметове містечко фармацевти збираються біля Секретаріату Президента — мовляв, Тимошенко до них не прислухається, і Президенту вони довіряють більше. 

 

Читайте также по теме