Ловись, рибко, хоча б маленька…

В Україні у п’ятницю офіційно відкрито риболовний сезон. Але рибалки святкують не тільки цю подію — у Київській та Чернігівській областях дозволено безплатний любительський та спортивний вилов риби у водоймищах загального призначення.

Раніше за це задоволення треба було заплатити — дозвіл коштував 192 грн на рік. Підтримував ідею платної риболовлі екс-голова Держінспекції з рибоохорони у м. Києві та Київській області Володимир Чечет. Подібна ініціатива, на перший погляд, не позбавлена сенсу — ніде у світі рибалка не є безплатною. Але й умови тамтешнім риболовам створюють у кращих європейських чи американських традиціях. Українські реалії, звісно, відрізняються— гроші беруть, а сервіс — майже відсутній. Юрист Асоціації риболовів України Євген Якима переконує, що рибалки готові платити, тільки б знати за що. Першими з вимогою платити за вилов риби не погодилися чернігівські рибалки, які озброїлися законодавчими актами та звернулися до обласної прокуратури. Прокуратура вказала рибінспекції на незаконність збору плати за сидіння з вудкою, і рибалок залишили в спокої. Тепер їх громадську активність ставлять у приклад рибалкам з інших регіонів.

Та хоч риболовля як з берега, так і з човна у державних водоймищах тепер безплатна і дозволів на неї купувати не треба, рибалки повинні пам’ятати — за одну добу їм дозволяється виловити не більше 3 кг риби і 30 штук раків, пояснили у рибоохоронній Держінспекції.

— Це ж неподобство — всі водоймища було переведено у платний режим! Причому наказом не такого вже й великого чиновника, — обурюється голова Федерації риболовного спорту Олександр Терещук. — Більш того — чиновники у бажанні заробити створюють кишенькові риболовні організації. Скажімо, колишній керівник рибоохоронної інспекції, після того, як оголосив всі водоймища платними, створив громадську організацію з охорони рибних водоймищ. Потім його силами було укладено договір на 25 років з передачі водоймищ цій громадській організації з правом продовження договору.

Однак представнки громадскості вважають, що боротися насамперед треба не за копійки з кишень аматорів, а принаймні за тисячі, якщо не мільйони — браконьєрство в країні стабільно процвітає. «Але як можна боротися з браконьєром, коли ним є сама держава? — запитує голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. — Є інформація, за якою в Криму тоннами виловлювалася риба у незаконний спосіб — донними тралами. Ми піднімали це питання в Раді міністрів Криму. Азовське море вже процідили, а тепер от черга за Чорним. Працюють спеціальні моторизовані бригади з ехолотами і навігаторами, дорогим обладнанням. Цих людей ловлять, а потім виявляється, що вони під чиїмось «дахом».  

Оскільки боротьба з браконьєрством справа марудна і марна не тільки в Україні, а і в багатьох інших країнах, представники Асоціації пропонують хоча б заборонити вилов риби у промислових масштабах. На їхню думку, так буде легше відстежувати особливо нахабних рибалок, які ловлять більше, ніж можна за законом, а також це дозволить зберегти цінність річок у риболовецькому відношенні. «Це ж нонсенс, що у нас існує промислове рибальство у внутрішніх водоймах країни, які знаходяться у депресивному стані», сказав Чистяков і навів приклад — у минулому році в Україну було імпортовано 600 тис. тонн риби, а в наших водоймах виловлено 6 тонн. «Навіщо грабувати річки, щоб потім викидати купу грошей з бюджету на їх порятунок?».

 

Читайте также по теме