Олена Черненко
12:17 10/11/2010

Луценка взяли “на гачок”?

Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який ще рік тому мав повноваження саджати за грати злочинців, схоже, сам попався на гачок. Проти нього Генпрокуратура порушила кримінальну справу за «привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». За таке Кримінальний кодекс передбачає до 8 років позбавлення волі.

Юрія Луценка звинувачують в незаконному нарахуванні додаткової суми пенсії в 40 тисяч гривень своєму особистому водієві Леоніду Приступлюку, який возив його в міністерстві. Колишній керівник МВС впевнений, що влада переслідує його за політичну діяльність. І вже заявив, що оскаржив рішення ГПУ в Печерському райсуді столиці. В самому відомстві ситуацію поки не коментують.

Переспективи порушення кримінальної справи проти екс-чиновника окреслилися ще у жовтні. Тоді йшлося про стрімку кар’єру, яку зробив його водій за 5 років роботи в міліції. Міліція “накопала” таке: з 2005 до 2010 року той “виріс” зі звання капітана до підполковника. «Водія Луценка взяли на роботу в МВС вже після 47 років, тоді як максимальний вік для цього – 45. І протягом двох років йому були присвоєнні звання від капітана до підполковника. Періодично він отримував додаткові виплати», — повідомив заступник міністра внутрішніх справ Василь Фаринник.

Олії у вогонь підлили й колишні підлеглі Юрія Луценка. Один із них заявив, що будучи керівником міліцейського відомства, той роздавав житло наближеним до себе людям. /> «У 2006 році я стояв першим у черзі на житло, в 2007 році став 9-м, а в 2009-му вже 66-м. Зате я дізнався, що Луценко дав квартиру своєму водієві, який не пропрацював на той момент в органах і року. Він проживає в просторій 1-кімнатці елітного будинку в центрі столиці”, — скаржиться полковник запасу Михайло Гуцалюк. Ще тоді було зрозуміло, що над екс-міністром згущуються хмари і його хочуть поставити на місце. Регіонал Іван Мирний заявив, що Юрію Луценку варто «готувати теплі речі для КПЗ, де йому незабаром доведеться проводити багато часу». Однак з незрозумілих причин цю справу перекваліфікували.

«Один з керівників Партії регіонів попередив мене: якщо я не перестану публічно підтримувати БЮТ і її лідера, у мене виникнуть проблеми», — заявив сам Юрій Луценко журналістам під будинком Головного слідчого управління Генпрокуратури. Туди його викликали на допит у вівторок зранку. «І ці проблеми дійсно виникли: 5 листопада, коли мене викликали в ГПУ, як свідка по справі мого водія, мені пред'явили постанову про порушення кримінальної справи. Зі свідка я відразу перетворююся на обвинуваченого. Мені заявили, що в часи, коли я керував колективом у 300 тисяч чоловік зі щорічним бюджетом відомства у 8 мільярдів гривень, я вступив у змову зі своїм водієм, щоб викрасти з бюджету близько 40 тисяч гривень. Керівництво ГПУ створило спеціальну мобільну групу із слідчих з особливо важливих справ».

Юрій Луценко навіть спробував передбачити свою подальшу долю. «Знаю, що на сьогоднішній день завдання стоїть дуже просте: ідеться про те, щоб Луценку “впаяти” кілька років умовно і цим вбити двох зайців. По-перше, кожен, хто підходить до Тимошенко, відповість. Не важливо, за що. А по-друге, після цього Луценко не зможе говорити про реабілітацію організованих злочинних угруповань», — наголосив він. Було видно схвильованість екс-чиновника. Він весь час притупцював лівою ногою і стискав кулаки. Однак намагався посміхатися перед телекамерами. «Тепер я приходитиму сюди майже щодня. Як на роботу», — жартома додав Луценко. З нього взяли підписку про невиїзд. На період слідства він не має права залишаати Київ.

В опозиції вже охрестили цю справу «політичними репресіями». І заявили, що це бажання залякати не лише Луценка, а й лідерку БЮТ Юлію Тимошенко, з якими в нього гарні відносини. В коаліції спростовують цей факт і кажуть, що «всі мають бути рівними перед законом». «Ця кримінальна справа не вартує виїденого яйця. Це чиста політична заказуха. Луценка хочуть залякати. А, можливо, влада просто хоче поповнити список затриманих чиновників з команди екс- прем’єрки Тимошенко», — зазначив соратник Луценка, колишній заступник міністра МВС Геннадій Москаль. – «Тим більше, що рівень водія і сорока тисяч гривень — це хіба рівень Генпрокуратури? Це хіба рівень слідчих з розслідування особливо важливих справ? Ці гроші, які «шиють» Луценку і його водієві — це гроші, яких навіть не вистачить, щоб поїсти добре в ресторані».

Адвокат Тетяна Монтян впевнена, що тут « ростуть ноги» від віце-прем’єра Бориса Колесникова, який вже кілька років нібито ворогує з Луценком. Після Помаранчевої революції тодішній міністр сприяв тому, аби нинішнього урядовця посадили за грати на кілька місяців. «Тепер, зрозуміло, що подальша доля Луценка залежить саме від особистої мстивості Колесникова», — наголосила вона.

Однак навіть Геннадій Москаль у це не вірить.«В Колесникова вистачає клопотів, окрім Луценка. В нього в голові 2012 рік — Євро. Коли він сидів у парламенті, то міг причепитися до Луценка. А сьогодні в нього інші проблеми», — підкреслив він.- «Але я надіюся, що новий генпрокурор Віктор Пшонка перегляне цю справу, бо вона була порушена ще за Медведька. Сподіваюся, він не розпочинатиме свою кар'єру з сорока тисяч гривень. Це трохи дрібнувато».

Депутат-регіонал Владислав Лук’янов запевнив, що жодних підводних каменів у цій справі немає. Мовляв, Луценко не повинен бути винятком із принципу «Закон один для всіх». «У кожної людини є свій момент істини. Він настає і для Юрія Луценка. Тому не треба робити з цього якусь піар-акцію. І немає нічого дивного, що його захищає Тимошенко. Вона розуміє, що ті дії, які здійснювала вона, теж кваліфікуються Кримінальним кодексом як злочини. А значить, рано чи пізно їм може бути дана оцінка компетентними органами», — вважає нардеп. — «А далі, якщо підтвердиться склад злочину, вона услід за Луценком понесе встановлену відповідальність. Так що страх за власну шкуру, а аж ніяк не геройство в захисті інших, рухає зараз Тимошенко, що віддає собі звіт у тому, що черга може дійти і до неї».
Водночас експерти зазначили, що не впевнені в такому розвитку подій. «Думаю, тут справа не в Луценку і не в Тимошенко. Навряд чи її посадять і навряд чи до неї добираються через Луценка. Це скоріше треба робити через Турчинова. Бо він її слабке місце. Видно, нова влада хоче показати, що вона може посадити на місце кого завгодно», — зазначив політолог Віктор Небоженко.
Директор Київського інституту політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський вважає, що навіть якщо Юрія Луценка запроторять до в’язниці, він не матиме з цього ніяких політичних дивідендів. «Навряд чи це піде на користь Юрію Луценку, якщо правильно буде подана інформація людям. Очевидно, що ця історія з грішми не виглядатиме для людей симпатичною. Його не жалітимуть, як у нас звикли всіх ображених жаліти. Тим більше, виборці вже давно розчарувалися в ньому. Він з тих політиків, які не має достатнього рейтингу в суспільстві», — підкреслив експерт.

Комуніст Олександр Голуб впевнений, що крапку в справі Юрія Луценка має поставити суд. «І коли буде вирок, тоді ми побачимо справжню суть. Всі мають відповідати по закону. Але реалії в Україні інакші. Навряд чи справа закінчиться покаранням», — спрогнозував політик.

 

Читайте также по теме