Лана Лисовская
18:12 26/10/2010

Баланс споживання продукції дозволить сільгоспвиробникам бачити перспективу — експерт

 

face="Arial, sans-serif">
size="4">Розробка урядом балансу внутрішнього споживання продукції дозволить виробникам бачити перспективу розвитку аграрних ринків. 

face="Arial, sans-serif">
size="4">Про це заявив сьогодні у коментарі кореспонденту
face="Arial, sans-serif">
size="4">ГолосUA
face="Arial, sans-serif">
size="4"> експерт Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

face="Arial, sans-serif">
size="4">«У нас баланси складаються. Є баланси, які розраховуються Держкомстатом. Є баланси, які розраховуються у МінАПК і Мінекономіки. Мова йде не про розробку системи, а про удосконалення цієї роботи, про більш системну роботу, щоб ми розуміли перспективу розвитку ринків», — зазначив експерт.

face="Arial, sans-serif">
size="4">На думку В. Лапи, важлива не наявність балансу споживання населенням продукції, а збалансування ринків для пошуку компромісу між інтересами виробників і споживачів. «На жаль, те, що стосується збалансування ринків – ця політика не доведена до завершення. Сільгоспвиробники реагують не на розрахункові баланси будь-якої інституції, урядової чи неурядової . Вони реагують на цінову кон’юнктуру. Якщо у 2009 році було вироблено мало цукру, і були високі ціни на цукор, то відповідно уже у 2010 році посіви цукрових буряків суттєво збільшились. Якщо ціни на зерно гречки були низькими кілька років поспіль, то відповідно і посіви кілька років поспіль зменшувались» , — сказав В. Лапа.

face="Arial, sans-serif">
size="4">Як повідомлялось, Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству аграрної політики і Міністерству економіки відпрацювати баланс внутрішнього споживання сільськогосподарської продукції на 2011 рік.

 

 

 

Читайте также по теме