ГолосUA
08:14 19/02/2009

Морякам “Фаїни” і досі на виплатили зарплату

Моряки з «Фаїни» зарплату ще не отримали. Як компенсація — обстеження у «Феофанії» або путівка до Криму. Про матеріальну допомогу оголосять через тиждень — написала газета “Сегодня”.

Колишній екіпаж "Фаїни" поправляє здоров’я і чекає переговорів з судновласником щодо компенсацій. Вони призначені на 25 лютого.

"Спочатку озвучили обіцянки виплатити якісь компенсації від держави, але потім пан Гавриш (перший заступник секретаря РНБО. — Авт.) вибачився, і тепер нам вже нічого не обіцяють" — сказала газеті дружина 2-го помічника капітана Олександра Присухи Олена.

Сам Степан Гавріш підтвердив «Сегодня», що антикризовий центр створювався для порятунку моряків судна, а всі питання щодо компенсації — до судновласника.

Єдине, що обіцяли морякам представники української влади — обстеження у "Феофанії" або путівки до Криму чи Карпат.

«Скористаємося, звичайно, послугами "Феофанії", але пізніше. Поки нас цікавить питання компенсації" — відзначила Олена Присуха. Такої ж думки і матрос Віталій Шелестов. «Зарплату я ще не отримав, моя картка досі заблокована — розповів він. — Це було зроблено, аби нею не скористалися пірати. У компанії говорять, що все перерахували. Про компенсації я поки нічого не знаю, все чекаємо 25-го числа. Я щодня телефоную товаришам з «Фаїни», тримаємо питання під контролем». Відчуває себе Віталій не дуже. /> «Я нарешті вирвав зуб, який розкришився ще на судні, все обличчя розпухло — поділився він. — А взагалі все гаразд, на людей не кидаюся. Нерви трохи “пустують”, але у всіх наших так».

«За січень зарплату чоловікові вже перерахували, а за лютий поки ні» — розповіла нам дружина 2-го механіка Олега Пилипенка Тетяна. За її словами, членів екіпажа страхували, але лише на випадок смерті (родичі отримали б $60 тис.), про страховку від піратів не йшлося. Суму матеріального збитку ще уточнює судновласник, але, за словами Тетяни, за контрактом моряки можуть розраховувати максимум на $3 тис..

Ще один полонений Валентин Барташов, капітан судна «Леман Тімбер», говорить, що води довкола Сомалі прирівнюються до району військових дій.

"Відповідно до правил, за час перебування у районі бойових дій, на розсуд судновласника, екіпажу повинна виплачуватися або подвійна зарплата, або два «базика» (одна з частин зарплати моряків. — Авт.)", — пояснив він. Але жодних компенсацій — ні від країни, ні від судновласника — моряки "Лемана" так і не отримали. За словами Ольги Атакузієвой, дружини четвертого механіка, їм виплатили лише борг по зарплаті.

 

Читайте также по теме