ГолосUA
14:07 19/08/2010

Україна не може поповнювати свої мистецькі колекції творами з-за кордону через недолуге законодавство – експерт (додано ГОЛОС)

Українське митне законодавство стоїть на перешкоді ввезення до держави творів мистецтва, через що Україна обмежена у можливостях поповнювати як державні, так і приватні колекції.

Про це в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA повідомив начальник Управління зі збереження культурних цінностей Росохоронкультури Віктор Петраков.

(ГОЛОС)

За його словами, Україна залишилася одною з небагатьох країн світу, яка при ввезенні на свою територію культурних цінностей вимагає сплати податку на додану вартість та мита, причому розмір платежів іноді дорівнює вартості самого твору. Через це колекціонери та фізичні особи часто утримуються від легального ввезення та узаконювання таких виробів на території України, а державні установи та музеї не мають фінансової можливості ввозити навіть подаровані їм твори.

«Це парадоксальна ситуація. У такий спосіб Україна обмежує ввезення культурних цінностей на свою територію й духовно обкрадає сама себе», — вважає Петраков.

За його словами, серед останніх прикладів застосування недолугого митного законодавства стали величезні перешкоди під час спроби ввезення до України картин російського художника українського походження Олександра Осьмеркіна. Його твори нащадки подарували Кіровоградському музею, який відкрито на малій батьківщині митця. Але з небагатого музею митники почали вимагати сплати величезного мита та ПДВ. Подібна ситуація склалася й під час ввезення з Росії до України творів академіка Петра Красовського – для галереї «Світ та Вітчизна».

За словами Петракова, дещо схожа ситуація існувала й в Росії до 2004 року – тоді при ввезенні до РФ культурних творів треба було сплачувати ПДВ у розмірі 20 відсотків від вартості твору. Після скасування цієї норми потік офіційного ввезення до Росії культурних творів збільшився у рази.

Д. Кляхін   />  

Читайте также по теме