ГолосUA
11:29 22/02/2009

В Гуантанамо проблем немає — Пентагон

Замовлене Президентом США Барком Обамою розслідування умов проживання в’язнів Гуантанамо, не виявило суттєвих порушень прав людини і постановило, що умови в’язниці відповідають міжнародним стандартам Женевської Конвенції. Про це повідомляє видання Guardian.

Адмірал Пентагону Патрік Вольш, який проводив розслідування, має передати 85 сторінок доповіді президенту Обамі цими днями.

Водночас, говорить видання, Група прав людини остерігається, що представлена доповідь може виявитися викривленням реальної ситуації у Гуантанамо.

Як повідомив П.Вольш, наразі існують лише два недоліки умов проживання в’язнів — це нестача спілкування та спільного читання молитв.

У день своєї інавгурації Барак Обама пообіцяв зачинити СІЗО Гуантанамо, яке відоме своїм жорстоким відношенням до затриманих, протягом року.

Одразу ж після оголошення цієї заяви Обаму почали критикувати , переважно із табору колишніх посадовців Буша, вказуючи, що виконати такий план занадто складно.

Видання зазначає, що доклад Вольша відображає позицію Пентагону протягом останніх кількох років, яка полягає у представленні Гуантанамо, як звичайної в’язниці, навіть кращої ніж багато тих, що знаходяться на території США, а не на іміджі семирічної давності, коли там дійсно відбувалися постійні порушення прав людини.

Але адвокати 245 ув’язнених вказують, що відношення до їхніх клієнтів у в’язниці залишається на катастрофічному рівні.

Так, наприклад, у одного із в’язнів виникла серйозна психологічна травма, після того, як його змушували їсти (прив’язували до стільця та вводили через ніс їжу), били та розміщували у ізольовану камеру на 23 години.

Вольш же наголосив, що насильне годування — це процедура, яка відповідає пункту "збереження життя" Женевської Конвенції.

Разом з тим, наголошує видання, обіцянка зачинити Гуантанамо — одне із основних гасел передвиборної кампанії Обами і тому навряд чи він буде прихильно поставиться до доповіді Пентагону.

Барак Обама окремо замовив розслідування умов Гуантанамо у Міністерства юстиції та нового Генерального прокурора Еріка Хольдера, який відвідає Гуантанамо цього понеділка.

 

Читайте также по теме